Κατά την μυθολογία, η Κέα ονομαζόταν «Υδρούσα» για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστησή της.
Το νησί πήρε το όνομά του από τον ήρωα Κέω, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης.
Μια από τέσσερις πόλεις-κράτη (Καρθαία,Κορησσία,Ποιήεσσα,Ιουλίδα)
Η Καρθαία της Κέας άκμασε μεταξύ 5ου και 6ου αιώνα π.Χ. ήταν μέλος της Β’ Αθηναϊκής συμμαχίας και η οικονομία της στηριζόταν στην εξαγωγή μίλτου στην Αθήνα.
Στο πλησιέστερο προς τη θάλασσα άνδηρο της ακρόπολης της Καρθαίας βρίσκεται ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (περ. 530 π.Χ.). Είναι πρόστυλος, εξάστυλος εν παραστάσι (πλ. 16,00 μ. 31,15 ύψ. 8,00 μ.) και υπήρξε ο κυριότερος λατρευτικός χώρος της πόλης, όπως μαρτυρούν φιλολογικές και επιγραφικές πηγές.
Στο ανώτερο άνδηρο βρίσκεται ο δωρικός ναός της ''Αθηνάς'' (περ. 500 π.Χ.),
ο οποίος έχει αποδοθεί υποθετικά στην Αθηνά εξαιτίας ενός αγάλματος της θεάς, που μάλλον προέρχεται από αέτωμα του ναού.
ο οποίος έχει αποδοθεί υποθετικά στην Αθηνά εξαιτίας ενός αγάλματος της θεάς, που μάλλον προέρχεται από αέτωμα του ναού.
Είναι περίπτερος με 6×11 κίονες (πλ. 12,00 μ. 23,20 , ύψ. 8,70 μ.) και είναι ο παλαιότερος γνωστός δωρικός περίπτερος ναός στις Κυκλάδες.
Τα αετώματα και τα ακρωτήριά του στόλιζαν αγαλματικές συνθέσεις (αμαζονομαχία, σήμερα στο Μουσείο Ιουλίδας). Στο στυλοβάτη διακρίνονται επιγραφές ''καλών''.
Το 1811 ο Δανός αρχαιολόγος και θεολόγος Peter Oluf Brønsted επισκέπτεται την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης, μισθώνει εργάτες για ανασκαφές και ανακαλύπτει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ακέραια αγάλματα, τα οποία φορτώνει στο αγγλικό πλοίο «Η ωραία Νίνα» και "έκτοτε τα ίχνη τους χάνονται".
Τα χριστιανικά χρόνια, τα αρχαία κτίρια έγιναν σημεία ταφής, καθώς ανοίχθηκαν τάφοι από τους Χριστιανούς με υλικά των ναών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
https://www.facebook.com/photo?fbid=10221259858382244&set=pcb.10221259861302317
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου