ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο λόφος της Γορίτσας Το λεγόμενο αντίρροπο ЭIЄ


Ο λόφος της Γορίτσας

Το λεγόμενο αντίρροπο ЭIЄ
 
 
Στον λόφο της Γορίτσας στον Βόλο υπάρχουν τα θεμέλια ενός κτίσματος, 250 περίπου τ.μ. Μόνο με παρατήρηση από ψηλά διακρίνεται ολοκάθαρα το κτιστό λεγόμενο αντίρροπο ЭIЄ.

Βρίσκεται στο βάθος του μυχού του Παγασητικού κόλπου, ανατολικά του Βόλου, και έχει τον πλήρη έλεγχο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του. Λόγω αυτού του σημαντικού γεωγραφικού χαρακτηριστικού ήταν η αφορμή να κτιστεί πάνω στο λόφο αυτόν μια ισχυρή πόλη.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως χτίστηκε πιθανόν από τον Φίλιππο τον Β στο πρώτο μισό του 4 π.αι με πολύ προσεγμένο σχεδιασμό.
Η πόλη ήταν κτισμένη στη ΝΑ πλευρά του λόφου και περιβάλλονταν από οχυρωματικό τείχος με τρεις πύλες τη βόρεια, την ανατολική και τη δυτική.
Η οχύρωση της ολοκληρώθηκε πιθανότατα από τον Κάσσανδρο ανάμεσα στα 316-298 π.

Τα τείχη της ενισχύονταν από 33 πύργους.
Ιδιαίτερης σπουδαιότητας οχυρωματικό έργο αποτελεί ο Προμαχώνας, ο οποίος χτίστηκε στο βόρειο, πιο ευάλωτο σημείο της πόλης.
Αποτελείται από δύο Πύργους σε σχήμα U, οι οποίοι ενώνονται με ένα φαρδύ λιθόκτιστο τοίχο.
 
 

 
Η πόλη ήταν οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα είχε περίπου 400-500 σπίτια, τα οποία κατοικούνταν από 3.000-3.500 κατοίκους.
Ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα υπήρχαν ανοιχτοί χώροι – πλατείες.
Στο δυτικό τμήμα της πόλης υπήρχαν τέσσερις δημόσιες περιοχές, ενώ στο ανατολικό δύο.

Η πόλη κατοικήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα.
Με την ίδρυση της Δημητριάδος το 294 π. μάλλον οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να μετοικίσουν εκεί.
Η σταδιακή εγκατάλειψή της ολοκληρώθηκε ως το 250 π. Από τότε δεν ξανακατοικήθηκε.

Το όνομά της μας είναι προς το παρόν άγνωστο αν και κατά καιρούς διάφοροι μελετητές προσπάθησαν να την ταυτίσουν με την Ιωλκό, τη Νήλεια, το Ορμίνιο, τη Δημητριάδα.

 
Στην κορυφή του λόφου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη, κατά τα νεότερα χρόνια, κτίστηκε ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στους πρόποδες του λόφου εντοπίζεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα σε σπήλαιο.
Επίσης, έξω από την αρχαία πόλη, στα ανατολικά, βρίσκεται το σπήλαιο του «Διός Μειλιχίου».

Στα νοτιοανατολικά του λόφου, το 19ο αι. ανοίχτηκαν λατομεία, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες οικοδόμησης της σύγχρονης πόλης του Βόλου.
Τα λατομεία αυτά μαζί με τα λατομεία της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, που εκτείνονται έξω ακριβώς από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας, πληγώνουν το περιβάλλον και καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασής και προστασίας του περιβάλλοντος χώρου.»

 


FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια